ENFLASYON MUHASEBESI

Bilindigi gibi; 5024 sayili Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda Degisiklik Yapilmasi Hakkindaki Kanun "Yuksek Enflasyon Donemlerinde Mali Tablolarin Düzeltilmesine Iliskin Ilke ve Kurallar Hakkinda SPK Tebligi " ile Uluslararasi Muhasebe Standartlari kapsaminda, enflasyonun isletmeler uzerindeki etkilerinin hesaplanmasi, kayit altina alinmasi ve raporlanmasini içerir.
Bu uygulamanin Xoridor muhasebe sisteminde nasil yapilacagi asagida anlatilmaktadir.


ILK AYARLAR

1 - Muhasebe kayitlarinizi xoridor muhasebe programinda tutuyorsaniz 2003 yili bilanco bilgileriniz acilis fisi olarak bulunmalidir. Eger, muhasebe kayitlarinizi Xoridor muhasebe programinda tutmuyorsaniz 2004 yili icin yeni bir sirket olusturulup, Tek duzen hesap planini transfer edilmelisiniz ve 2003 yili bilanco bilgilerinizi acilis fisi olarak girmelisiniz.
2 - " Enflasyon Muhasebesi" menusunden Enflasyon Parametreleri ayarlanmali.



* Stoklar icin hangi yontemi uygulayacaginizi secin
* Amortisman otomatik ayrilsin secenegini onaylayin.



3 - TEFE ve TKFO oranlarini yine "Enflasyon Muhasebesi" menusunden TEFE oranlari , TKFO oranlari bolumlerini calistirip "Dosyadan Al" tusuna basarak getiriniz.



4 - Duzeltme islemlerinizde R.O.F.M uygulanacak ise, "Enflasyon Muhasebesi" menusunden "Rofm uygulanacak Hesaplar" bolumunu calistirin. "Varsayilan" tusuna basarak bilanconuzda bulunan rofm uygulanmasi gereken hesaplari otomatik olarak olusturun. (NOT: R.O.F.M. uygulamasi yok ise bu bolum calistirilmayacaktir.)



5 - Amortisman ayrilacak hesaplar icin "Enflasyon Muhasebesi" menusunden "Amortisman Uygulanacak Hesaplar" bolumu calistirilip, "Varsayilan" tusuna basilarak ayarlanir. Gelen ayarlar uzerinde degisiklik yapabilir veya hepsini kendinizde tanimlayabilirsiniz. Varsayilan secilirse bilanconuzda amortismana tabi hesaplar otomatik olarak gelecektir.



6 - Enflasyon duzeltmesi icin hesaplar "Enflasyon Plani" bolumunden girilmeli. Isterseniz kendiniz elle girebilirsiniz. Veya "Bilancodan" tusuna basarak bilanconuzda bulunan parasal olmayan hesaplar otomatik olarak hazirlanacaktir. "Varsayilan" tusuna basarsaniz tum parasal olmayan hesaplar gelecektir. El ile giriste dikkat edeceginiz konu parasal olmayan hesaplarin girilmesidir. " Bilancodan " ile otomatik getirdiginizde program parasal olmayan hesaplari kendi saptayacaktir.



7 - Eger stoklarinizda "Basit Usul" yontemini uygulayacaksaniz, "Enflasyon Parametreleri" bolumunden ayarlamalisiniz. NOT :Bu donem stoklarinizda basit usul yontemini uyguladiginiz zaman sonraki donemlerde 3 yil zorunlu 2 yil ihtiyari olarak toplam 5 yil ayni yontemi uygulamak durumundasiniz.



DIKKAT EDILECEK HUSUSLAR

1 - Demirbas hesaplarin duzeltmesinde ALIS TARIHI ve BEDELI onemlidir ve girilmelidir.
2 - Sermaye hesaplarinin duzeltmesinde ODEME TARIHI ve TUTARI girilmelidir. Odenmemis sermaye dikkate alinmayacaktir. Sermayede sadece ayni ve nakdi odemeler girilecektir. Sermayede "Yeniden Degerleme Artis Fonu", Maliyet Artis Fonu" gibi ilaveler dikkate alinmayacaktir. "Donem Karindan Sermayeye Ilaveler", "Olaganustu Yedekler" gibi olusumlarin TESCIL tarihleri baz alinacaktir.
3 - 110 hesaplar gibi borsada islem gormus hesap var ise, bu durumda 31.12.2003 tarihindeki borsa degeri alinmalidir.
4 - Demirbaslarda KIST AMORTISMAN kullanimina dikkat edilmelidir.

ENFLASYON DUZELTMESI HAZIRLIGI

1 - Stoklar icin basit usul yontemi tanimlandi ise oncelikle "Basit Usul Ile Stok Degerleme" bolumunu calistirin. Bu bolumden sadece "Hesapla" tusunu kullanarak duzeltme islemi gerceklesir.



2 - "Enflasyon Muhasebesi" menusunden "Hazirlik Fisi" bolumune giriniz. Bu bolumde sadece enflasyon planinda girilmis olan hesaplar uygulamaya alinir. Hesap kodu bolumune giris yapilir ve tarih bilgisi ve tutar girilir program otomatik olarak duzeltilmis tutari cikarir. Tarihe gore oranlar otomatik gelecektir.



R.O.F.M. UYGULAMASI

1 - Eger R.O.F.M uygulamasi var ise parametrelerden R.o.f.m Uygulanacak hesaplar bolumu calistirilir. Bu durumda hazirlik fisi girilirken R.o.f.m. uygulanacak hesaplar icin program otomatik olarak sorgulama yapar.



Sorguya "Evet" derseniz r.o.f.m. uygulamak icin acilan pencerede 2 yontemden birini secip degerleri girmelisiniz. Bu yontemler ;
* TEFE Artis Orani ve * Tefe / Ortalama TKFO olarak ayrilir.

*** Eger kredi alim tarihi ve kredi kapanis tarihi biliniyor ise 1. yontem olan TEFE Artis Orani secilmelidir. Bu durumda Bilanco Tutari, Alinan Kredi Tutari, Kredi Alim Tarihi ve Kredi Kapanma Tarihi hanelerine gereken degerler girilmelidir. Daha sonra "Tamam" tusuna basilarak girilen hesabin (ORN:255) giris tarihi girilir. Otomatik olarak amortisman ayrimini program gerceklestirir ve duzeltilmis tutar hesaplanir.



*** Eger kredi alim tarihi bilinmiyorsa 2. yontem olan TEFE / Ortalama TKFO secilmelidir. Bu durumda Bilanco Tutari, Alinan Kredi Tutari, Kredi Kapanma Tarihi hanelerine gereken degerler girilmelidir. Daha sonra "Tamam" tusuna basilarak girilen hesabin (ORN:255) giris tarihi girilir. Otomatik olarak amortisman ayrimini program gerceklestirir ve duzeltilmis tutar hesaplanir.



STOK DEVIR HIZI UYGULAMASI

1 - Stoklariniz icin Stok Devir Hizi yontemini uygulayacaksaniz, parametreler bolumunden "Stoklarda Stok Devir Hizi Yontemi Kullanilacak" secilmelidir. Bu durumda hazirlik fisi girilirken stok hesaplari icin program otomatik olarak sorgulama yapar.



Bu sorgulama ekraninda "Donem Basi Stok", "Donem Sonu Stok, "Mamullere Devredilen" hanelerine gereken degerler girilip "Tamam" tusuna basilmalidir. Boylelikle tarih program tarafindan otomatik atanir, tutar ise donem sonu degerinden gelecektir. Oran ise cikan tarihe gore atanacaktir. Duzeltilmis tutar bu degerler uzerinden hesaplanir ve islem sona erer.

ENFLASYON DUZELTMESI BITIS

1 - "Enflasyon Muhasebesi" bolumunden "Enflasyon Duzeltme Raporu" calistirilir.
2 - Raporu aldiktan sonra ayni ekranda bulunan "Fisi Hazirla" tusuna basarak yansitma fisini otomatik olarak olusturabilirsiniz.



3 - "Fis Kayitlari" bolumunden yeni bir fise girilir. Burada; 3.1 - 522, 523, 524, 590, 591, 680, 681, 689, 690, 691 hesaplarin bakiyeleri var ise bunlar bu fiste ters bakiye olarak elle 698 hesaba kapatilir.
3.2 - 698 hesap BORC bakiye veriyorsa 580 hesaba alt hesap acilarak kapatilir, ALACAK bakiye veriyorsa, 570 hesaba alt hesap acilarak kapatilir.